4 august 2012

Cum am scapat de arsurile solare



M-am gandit sa scriu o postare in care sa va vorbesc despre cum am reusit sa scap de arsurile solare vara aceasta. Cum am fost ocupata cu licenta nu am apucat sa ma bucur de vara pe atat cat mi-as fi dorit eu. Imi doream, la fel ca toate fetele, sa obtin un bronz frumos pe care sa-l etalez in haine subtiri de vara. Doar ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.. La cea de-a doua sesiune de plaja am reusit sa ma ard foarte rau, extrem de rau as putea spune pentru ca arsurile imi acopereau o mare parte a corpului. Mi-am dat seama de isprava mea doar dupa ce am facut dus. Initial am crezut ca e vorba de o roseata de moment, cum pateam de obicei, insa imediat dupa dus a inceput sa se faca simtita si senzatia de iutime, discomfortul a atins cote maxime a doua zi. Eram arsa pe spate, pe picioare pe partea din spate si pe piept , umeri si maini. Problema era ca nu puteam sa merg, atat de tare ma durea si faceam eforturi sa ma ridic din pat. De stat pe spate nici nu va mai vorbesc, era un chin, dormeam pe burta.

 Speriata, am inceput sa caut solutii pe internet pentru ca in momentul ala nu avea cine sa se duca sa-mi cumpere ceva de la farmacie. Evident, am gasit tot felul de leacuri, unele mai tampite ca altele (gen aplicarea sucului de lamaie care este iritant!!), dar am gasit si lucruri bune de pus in practica;.  

Trebuie sa fiti atenti/atente cu informatiile gasite pe internet pentru ca riscati sa va agravati situatia si sa ramaneti chiar cu urme pe piele. De asta ma temeam cel mai tare, pentru ca am fost constienta ca de data asta e vorba de o arsura de gradul I.
In primul rand trebuie sa va dati seama de gravitatea arsurii, si anume daca este de gradul I, II sau III si IV. De obicei arsurile solare fac parte din gradul I si se vindeca fara a lasa urme pe piele in majoritatea cazurilor. Insa nu e bine sa riscati cand vine vorba de aspectul pielii.


Cum recunosti gravitatea arsurii ?


Pentru a putea determina gravitatea arsurii trebuie sa luati in considerare intinderea arsurii si gradul de profunzime.

Arsurile de gradul I - prezinta eritem (roseata), hipertermie, usturime care persista si aici intra de obicei eritermul solar cauzat de expunerea prelungita la soare. Practic pielea pielea este intacta, dar prezinta semne de roseala si este foarte dureroasa. 

Arsurile de gradul II - atunci cand apar si basici umplute cu apa sau chiar rani prezentarea la medic este obligatorie, pentru a evita aparitia complicatiilor. Pot fi insotite de febra, frisoane, oboseala, stare de slabiciune.

Arsurile de gradul III si cele de gradul IV sunt cele mai grave) - si in aceste cazuri are loc extinderea arsurii in straturile profunde ale pielii ceea ce provoaca piele uscata, neagra si amortita.

Intinderea arsurii inseamna ca orice arsura care depaseste 10% din suprafata corpului adultului  trebuie sa beneficieze de o asistenta medicala imediata completa, pentru a preintampina constituirea socului. La copii este vorba  de un procentaj de 5%.
Pentru a calcula procentajul folositi ca unitate de masura suprafata unei maini (degetele unite) care reprezinta 1% din suprafata totala a pielii de pe corp si apoi comparati intinderea arsurii cu marimea mainii pentru a avea o idee despre procentajul de piele afectata.


Urmatorul pas este de a raci zona afectata pentru a impiedica ca arsura sa creasca in profunzime si sa ajunga sa afecteze si alte tesuturi. Tineti pielea sub jetul de apa rece ori puteti aplica un prosop tinut la congelator. Am tinut un prosop pe picioare si m-a ajutat considerabil cu diminuarea durerii, cel putin pe moment.  Este indicat ca apa sa nu fie nici prea rece, nici prea calda mai ales daca este vorba de o arsura de mare intindere, deoarece s-ar produe racirea foarte brusca a zonei afectate.
Dupa tamponati zona utilizand comprese inmuiate in ceai de menta sau musetel. De asemenea, aloe vera este foarte recomandat in aceste cazuri. Eu nu am avut nici macar aloe vera la indemana. Apoi ar trebui aplicat un gel pentru arsuri, eu am folosit Neopreol si sa bandajati zona. In cazul meu zona era prea extinsa pentru a fi bandajata si utilizarea gelului era pe portiuni mari si pe vreme de caldura era deranjant. Aceste geluri sunt destinate sa izoleze piele de mediul extern pentrua grabi vindecarea. 

De cel mai mare ajutor mi-a fost mierea. Norocul meu a fost ca aveam in casa miere din muguri de brad, dar eram sceptica crezand ca nu este la fel de buna ca mierea normala. Am utilizat-o de 2 ori pe zi, ungand zonele afectate si o tineam pe piele chiar si pana la 20 de minute, asta in special pentru faptul ca odata aplicata imi lua durerea cu mana si nu mai simteam usturimea groaznica. O indepartam cu ajutorul compreselor de ceai de menta; dusurile frecvente nu sunt indicate deoarece pot duce la aparitia basicilor. Pielea arata mai bine pe masura ce o foloseam si se putea observa reducerea inflamatiei.

In primele 3 zile am urmat acesti pasi: prosoape reci, comprese cu ceai de menta, gel Neopreol, iar de 2 ori pe zi aplicam mierea, comprese cu ceai de menta si din nou gel.

Insa patania mea s-a intamplat exact in zilele de canicula extrema si aplicarea gelului era oarecum deranjanta. Asa ca am cumparat sprayul pentru arsuri Oximed care a inlocuit gelul. Vine la un tub de 50 ml si va poate ajuta cineva sa-l aplicati corect, de la o distanta de 10 -15 cm de zona afectata. Aveti grija sa-l folositi intr-o camera cu geamul deschis pentru ca cel putin eu una ma sufocam de la mirosul lui. Sprayul este sub forma putin uleioasa, insa este mult mai putin deranjant ca un gel care este mult mai gros. 
Pe fata arsura a fost mai putin grava iar serumul Iwostin mi-a fost de mare ajutor si a impiedicat sa ma cojescs si mi-a redus roseata considerabil.

Sprayul Oximed mi-a fost de mare ajutor, la fel ca mierea. Insa mierea este un produs minune pe care il voi folosi  mai des si pentru alte intrebuintari cosmetice.
Stiu ca majoritatea aplica leacul babesc cu iaurtul, insa in cazul meu tot ce a facut a fost sa-mi dea senzatia de piele stransa si sa-mi accentueze discomfortul, asa ca va recomand cu mare incredere sa utilizati mierea in locul iaurtului. In schimb il puteti manca, alaturi de multe fructe si legume si neaparat 2l de apa sau chiar mai mult pentru a hidrata pielea si din interior si a  grabi vindecarea.
In 6 zile eram deja ok, puteam dormi linistita, roseata aproape disparuse si incepusem sa ma cojesc. 


Preturile produselor:
Sprayul Oximed costa in jur de 25 ron
Gelul Neopreol in jur de 16 ron
Serumul after sun Iwostin jur de 30 ron 

Sper ca ati avut rabdare sa cititi toata postarea si daca aveti si alte intrebari le astept prin rubrica de comentarii. Ca ultim sfat nu neglijati factorul de protectie, mai ales daca aveti peilea mai sensibila. Alegeti o lotiune cu minim spf 30.



XoXo

2 comentarii:

  1. eu nu ma prea ard la soare, am un ten mediu, nu ma rosesc. pe timp de vara in mod special, tot timpul ma dau cu o lotiune cu spf pe corp ( brate, picioare, umeri, etc adica partile descoperite ), iar pe fata folosesc tot timpul indiferent de anotimp o crema antirid care are spf destul de ridicat.  nu sunt genul care sta la plaja, la 5 min m-am plictisit, ma bronzez mergand pe strada :). stiam ca la arsuri poate fi folosit fenistil sau la arsurile care sunt mai grave dermazin. hidratarea e de asemenea un lucru important, nu plec de acasa fara o sticla de apa in geanta. 

    RăspundețiȘtergere
  2. Mereu folosesc factor de protectie de minimum 30 pentru ca am o piele deschisa la culoare.  Nu m-am mai "prajit" de foarte mult timp, insa am avut niste arsuri urate din cauza faptului ca am vrut sa ma bronzez instant :) Mi-am revenit cu iaurt :)

    RăspundețiȘtergere

Postare mai nouă Postare mai veche
Pagina de pornire
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...