Festivalul internațional de film de la Cannes, cunoscut si ca Festivalul de la Cannes, este un festival cinematografic de mare prestigiu international, care se desfașoara în fiecare an, in luna mai, la Cannes, oras situat in sudul Frantei. Acest festival este un prilej pentru a celebra cinematografia, prezenta marilor actorilor precum si debutul de ce nu, a viitoarelor star-uri. Bineinteles, este si ocazia unui adevarat spectacol nu doar pe marile ecrane, cat si pe covorul rosu. Exista tendinta de a vorbi despre acest festival mai mult din punct de vedere al modei, dar anul acesta exista cateva filme bune care merita mentionate si de care voi vorbi putin mai incolo. Mai intai sa cunoastem mai multe detalii despre acest Festival. Acesta a ajuns la cea de-a 64-a editie.
“The Festival is an apolitical no-man's-land, a microcosm of what the world would be like if people could make direct contact with one another and speak the same language.” Jean Cocteau
Desi la inceput Festivalul de la Cannes s-a dorit a fi un eveniment cultural de talie internationala care concura cu Festivalul de film de la Venetia, acesta a prins amploare si a devenit rapid foarte cunoscut, bineintneles si cu ajutorul mass mediei. Insa scopul adevarat al infiintarii acestuia a fost incurajarea dezvoltarii artei filmului sub toate formele lui, si in acelasi timp pastrand un spirit strans de colaborare intre toate tarile.
21 de filme au intrat în competiţie, iar pe 22 mai vom avea ocazia sa aflam castigatorii. Si pentru ca cinematografia romaneasca nu este deloc neglijabila, anul a cesta doua productii romanesti ne vor reprezenta la Festivalul Cannes 2011: cel mai recent film al cineastului Radu Mihaileanu, La Source des Femmes, caruia i se va alatura pelicula semnata Catalin Mitulescu, Loverboy.
La source des femmes vorbeste despre razvratirea unor femei musulmane dintr-un sat aflat la mare departare de orice sursa de apa. Femeile hotarasc sa nu mai aiba relatii intime cu sotii lor pana ce acestia nu vor aduce pretioasa sursa a vietii.
Lover Boy ii are din nou ca protagonisti pe George Pistereanu si Ada Condeescu. Filmul abordeaza subiectul prostitutiei prin intermediul jocului seductiei, profitand de naivitatea unei femei indragostite pana peste cap. Luca este un tanar de 20 de ani, care seduce femei pentru a le pasa unei reţele de prostitutie. Problema apare atunci cand Luca se indragosteste de una din potentialele sale victime. Prima dragoste n-a fost niciodata mai periculoasa de atat.
Editia de anul acesta il are ca presedintele juriului pe actorul Robert de Niro, in vreme ce actrita de origine franceza Mélanie Laurent va prezenta ceremonia de decernare a premiilor.
Cea mai recenta productie a lui Woody Allen, Midnight in Paris, a fost proiectata in deschiderea festivalului.Acest film se bucura de o distributie impresionanta -Owen Wilson, Marion Cotillard, Rachel McAdams, Kathy Bates, Carla Bruni şi Adrien Brody.O comedie romantica despre o familie care calatoreste in capitala franceza pentru afaceri. Confruntarea cu iluzia ca o viata diferita este mult mai buna duce la tot felul de situatii dulci-amarui.
Midnight Train |
The Tree of Life il are ca protagonist pe Brad Pitt in regia lui Terrence Malick si prezinta povestea unei familii din centrul Statelor Unite, in anii '50. Este un film in care se cauta raspunsuri la intrebarile despre originea si sensul vietii, la existenta credintei. Spectatorul e martor atat al brutalitatii naturii cat ai al gratiei sufletesti, aspecte capabile sa remodeleze vieti întregi.
Melancolia este un Un thriller psihologic de la regizorul Lars von Trier, un film frumos, după cum îl descrie von Trier, "despre sfârşitul lumii". Lars Von Trier poate va soca din nou cu Melancholia, dupa ce Antichrist a fost cel mai controversat film de la Cannes în 2009. Protagoniati: Kirsten Dunst si Alexander Skarsgard.
Acestea sunt filmele care mie mi s-au parut cele mai intrigante din totalul de 21 care participa anul acesta la Festivalul Cannes.
Desi festivalul sustine filmul de autor, pe tinerii inovatori, exista proiectiile speciale, hors-competition, care aduc marile vedete cunsocute si apreciate pe covorul rosu de la Cannes. Sa recunoastem, festivalul are nevoie si de spectacol, de glamour, de vedete, stralucirea actorilor in voga precum si productiile mult asteptate ale anului 2011, altfel Cannes ar putea deveni putin plictisitor pentru cei mai putin conservatori, de altfel, ca si mine. Astfel anul acesta am avut ocazia sa admiram pe covorul rosu nume ca Angelina Jolie si Johnny Depp, care au venit sa prezinte 2 continuari ale unor productii care s-au bucurat de mare succes, si anume Piratii din Caraibe On Stranger Tides, partea a 4-a in format 3D si Kung Fu Panda 2.
Si pentru ca tot vorbeam de conservatorismul specific francezilor, nici acum nu au aratat contrariul, criticii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu